Fúziós szakcsoport

50 éves fejlesztési folyamat eredményeként az elmúlt években a szabályozott fúziós kutatások olyan szintre jutottak, amikor reaktor teljesítményű berendezés(ek) építése és üzemeltetése került napirendre. Ez alapvető változás az eddigi, nagyrészt plazmafizikai kutatásokat folytató stratégiához képest és szükségessé teszi a más nukleáris kutatási területen meglevő technikai és ipari tudás hasznosítását.

Ebben a helyzetben a Magyar Euratom Fúziós Szövetség úgy gondolta, fontos lenne bekapcsolódása a magyar nukleáris életbe. Az elmúlt néhány évben ennek érdekében megjelentek a fúziós témájú előadások a Magyar Nukleáris Technikai Szimpóziumokon és elindították fúziós plazmafizika tárgyak oktatását a BME Nukleáris Technikai Intézetében. A Fúziós Szakcsoport 2004. november 22-én történt megalakítása a következő lépés volt ebben a folyamatban.

A szakcsoport céljai

A Fúziós Szakcsoport céljának tekinti a szabályozott fúziós kutatások ismertetését, népszerűsítését és integrálását a magyar nukleáris közösségbe. A kutatások mellett fontos feladat a magyar ipari szereplők felkészítése és bevonása a berendezések megvalósításába.

A fúziós kutatásokról részletes információk, előadások találhatók a magyar fúziós honlapon: www.magfuzio.hu

A szakcsoportnak jelenleg 52 tagja van. A tagság tevékenységét a https://deep.reak.bme.hu/projects/mnt_fuzios_szakcsoport jelszóval védett közösségi felületén koordináljuk. Tagnak jelentkezni a szakcsoport titkáránál lehet, a belépés engedélyezéséről a végső döntést az MNT Elnöksége hozza.


Szakcsoport események:


Szakcsoport dokumentumok:


A szakcsoport tisztségviselői

Elnök: Dr. Anda Gábor

MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont 

 

Titkár: Zsuga Lilla Veronika

BME TTK Fizika szak

 

A Fúziós Szakcsoport korábbi vezetői

  2014-2016

Elnök: Dr. Pokol Gergő
Titkár: Réfy Dániel Imre

2011-2013

Elnök: Dr. Pokol Gergő
Titkár: Papp Gergely

2008-2011

Elnök: Dr. Veres Gábor
Titkár: Dunai Dániel

2004-2007

Elnök: Dr. Kocsis Gábor
Titkár: Pokol Gergő