Az Üzemeltető Szakcsoport Pakson tartotta szakmai találkozóját

2018. október 18-19. között Pakson találkoztak a nukleáris üzemeltetők.

Az első nap szakmai előadást tartott Buránszky István, a fukushimai atomerőműben bekövetkezett baleset kiváltó okairól, a balesetről, a kárelhárításról és az atomerőmű aktuális helyzetéről. A szakcsoport tagjai ezután közös vacsora mellett, kötetlenebb formában eszmecserét folytattak a magyar nukleáris ipar múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

A második nap ’terepen’ zajlott, a Paksi Atomerőmű Látogató Központjában hallgattak előadást az atomerőmű műszaki kihívásairól, a jelenlegi fejlesztésekről, többek között a blokkonkénti üzemidő hosszabbításról is. Szó volt a közvéleményt is foglalkoztató, Duna vízállásáról, hőmérsékleti anomáliákról, a precíz tájékoztatás fontosságáról. A látogatás a 4-es blokk vezénylőjével folytatódott, majd a szekunder kör, a turbina csarnok, a primerkör, a reaktorcsarnok és az inaktív fűtőelem tároló is sorra került.

A kiváló szakmai programért, a jó hangulatért és a szervezésért köszönet illeti a paksi kollégákat (Buránszky István, Lacza Zoltán, Kiss Andor, Dohóczki Csaba).