Dubnai látogatás magyarországi szakértők részére

Tisztelt Tagság!
 
Magyarország kétoldalú egyezmény alapján 1956. óta volt részese a nemzetközi kormányközi szervezetként felállított, az Oroszországi Föderációban működő ún. Közös Nukleáris Kutatóintézetnek (székhelye: Dubna, http://www.jinr.ru/main-en/). Bár 1992-ben megszüntetésre került a kétoldalú megállapodás, a kétoldalú kapcsolatok és a részvétel azonban fennmaradt a Magyar Tudományos Akadémiával kötött együttműködési megállapodás alapján. A Kutatóintézet jelenleg is több magyar intézettel működik együtt.
 
A Kutatóintézet 2017. március 26-án ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját, amelyen az Országos Atomenergia Hivatal képviseletében, Fichtinger Gyula, főigazgató vett részt, aki kétoldalú megbeszélést folytatott Dmitrij Kamanyinnal, a Kutatóintézet egyik vezető mérnökével, aki a Kutatóintézet nevében megerősítette a Kutatóintézet meghívását egy dubnai látogatásra azon magyarországi szakértők részére, akik érdekeltek lennének Magyarország és a Közös Nukleáris Kutatóintézet közötti kapcsolatok fejlesztésében, illetve a Kutatóintézetet szeretnék megismerni.
A látogatásra a legközelebbi lehetőség 2017. szeptember 4-8. között a tudományos és nemzetközi együttműködés vezetői számára megtartandó “JINR expertise for member states and partner countries” c. program keretei között adódik (a találkozó munkanyelve angol). A résztvevők ennek keretében megtekinthetik a Kutató Intézet kísérleti berendezéseit, részt vehetnek a Kutató Intézet tudományos kutatásairól, történelméről szóló előadásokon.
A Moszkváig érvényes repülőjegy kivételével a részt vevő országokból érkező (beleértve Magyarországot) szakértőket egyéb költség nem terheli.
 
Az eddigi programokkal kapcsolatos információk elérhetőek a Kutató Intézet honlapján: http://www.jinr.ru/events-en/.
 
A Társaság támogatni tudja egy MNT tag részvételét, amelyet utazási költségként tudunk felajánlani (200eFt értékben), ha megfelel azon feltételeknek, hogy az eseményről egy szakmai, honlapon megjelenő beszámolót készít illetve az életkora 50 év alatt van. 
 
A további szervezés miatt, kérem mihamarabb, de legkésőbb 2017. augusztus 9.-ig szíveskedjen jelezni részvételi szándékát a tarsasag"at"mnt.hu email címen.