„Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” c. kiállítás otthonról is elérhető

A korona vírus-járvány miatt a kulturális intézmények fizikai látogatásának lehetősége szünetel, így sok koncert, színi előadás, konzerv műsor az internetre költözött, de ezek között elvétve van kiállítás. A részecskefizikával, a fizikával, az informatikával, a matematikával, a kémiával és a műszaki tudományokkal foglalkozó kollégák számára jó hír, hogy immáron otthonról is elérhető „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” elnevezésű balatonfüredi kiállítás.

Két éve új színfolttal gazdagodott Balatonfüred, megnyílt legújabb kiállítóhelye és közösségi tere, a Zsidó Kiválóságok Háza (továbbiakban: ZSKH, internetes elérhetősége: www.zsidokivalosagok.hu).

A felsővárosban található műemlék épület a hosszú története során három felekezetet szolgált, felújított állapotában is tökéletesen szemlélteti a kultúrák egymásra rétegződését. A templomépület egybeépült egy 21. századi látogató-központtal. A zsidóság tudományos és technikai kultúráját bemutató, „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” elnevezésű interaktív kiállításon több mint száz, a szakterületükön maradandót alkotó világhírű kutató, feltaláló élete és munkássága ismerhető meg. Az orvostudományt 16, a biológiát 26, a fizikát 14, a részecskefizikát 19, az informatikát 18, a matematikát 14, a kémiát 20, a műszaki tudományokat pedig 5 fő képviseli. Egy nagyon érdekes társaságot lehet megismerni: itt van Hevesy György, Teller Ede, Kármán Tódor, Szilárd Leó, Gábor Dénes, Kemény János, Oláh György, Goldberger Leó, Herskó Ferenc, Richter Gedeon, Szondi Lipót, Korányi Frigyes, Pető András, Wolfgang Ernst Pauli, Richard Phillips Feynman, Max Born, Lev Davidovics Landau, Mark Elliot Zuckerberg, Rényi Alfréd, Pólya György, Harsányi János Károly, Fejér Lipót, Erdős Pál, Albert Einstein, Neumann János Lajos, Gróf András István, Aschner Lipót, Moholy-Nagy László, Hajós Alfréd vagy éppen a Nobel-díjas Wigner Jenő, a világ első reaktormérnöke is.

„A kiállításunk mostantól otthonról is elérhető!” – értesültem a ZSKH legutóbbi hírleveléből. A korona vírus-járvány miatt a kulturális intézmények fizikai látogatásának lehetősége szünetel, így sok koncert, színi előadás, konzerv műsor az Internetre költözött, de ezek között elvétve van kiállítás. Az új füredi múzeum struktúrája olyan, hogy eleve digitális a tartalom, ezért a ZSKH informatikusai könnyen bejárhatóvá tudták tenni a méltán népszerű kiállításukat. A virtuális séta-élmény nyilván nem teljes, mert az itthoni eszközeink mérete és minősége kisebb, gyengébb a múzeumbelieknél, de a tartalom azonos. Belépni területi megkötöttség nélkül lehet, a kiállítás nézegetés így nem korlátozódik Füredre. A ZSKH csapata ezzel az akciójukkal Balatonfüred város nevében is szeretnék az ország kultúrát igénylő lakossága részére a feszültségeket és a bezártságot oldó élmény lehetőségével kedveskedni. A https://virtual.zsidokivalosagok.hu/signup.php linken elérhető kiállítás látogatása ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. Mi, a nukleáris szakmában dolgozók sokat köszönhetünk és ennek megfelelően sokat is tudunk a paksi Tájékoztató és Látogatóközpont előtt létesült szoborparkban elhelyezett tudósok, mérnökök munkásságáról, de azért néhány új, értékes információval szolgál számunkra is a most biztosított balatonfüredi virtuális kiállítás.

Ajánlotta: Sipos László József, az Üzemeltetési Szakcsoport tagja