Harmincéves lett a Magyar Mérnökakadémia

A Magyar Mérnökakadémia jubileumi közgyűlése 2020. február 6-án ünnepelte megalapításának 30. évfordulóját. E testület negyvenkét mérnökkiválóság elköteleződésével, Rubik Ernő és Ginsztler János professzorok irányításával alakult meg. Az idei első közgyűlés ünnepi emlékező beszédét Szentgyörgyi Zsuzsa elnökségi tag tartotta.

A nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai mérnökök részéről az igény már korábban megvolt, de csak az az egyesülési jogról rendelkező1989. évi II. törvény tette lehetővé a Magyar Mérnökakadémia (MMA) megalapítását. E testület létrehozását a nemzetközi társszervezetek is szorgalmazták. Az egyesületként működő MMA 1990 januárjában negyvenkét mérnökkiválóság elköteleződésével, Rubik Ernő és Ginsztler János professzorok irányításával alakult meg. Alapos előkészítő munka után, 1990. február 13-án be is jegyezte a Fővárosi Bíróság az új szervezetet.

A február 6-ai jubileumi közgyűlés ünnepi emlékező beszédét Szentgyörgyi Zsuzsa elnökségi tag tartotta. A 2000. évi Urán-tollas szakíróként is ismert villamosmérnök, elismert kutató mellett néhány, az energetikában és nukleáris területen is ismert név is található a választott tagságban: Apáthy István, Aszódi Attila, Emhő László, Ferencz Csaba, Gadó János, Gerse Károly, Hegyháti József, Hatvani György, Jamrik Péter, Katona Tamás János, Keviczky László, Krómer István, Lengyel Gyula, Pap Géza, Penninger Antal, Simig Péter, Stépán Gábor, Szalai Sándor, Trampus Péter, Vajda György, Vavrik Antal és Zettner Tamás.

Az MMA közel 250 rendes és félszáz tiszteleti tagja a magyar mérnöktársadalom több mint tízezer évnyi szakmai tapasztalatával, független véleményével értékes kormányzati partnerré teszi a döntés-előkészítésben, stratégiaalkotásban, valamint a műszaki és természettudományos képzés fejlesztésében. Tagjainak nemzetközi reputációja erősiti a magyar műszaki diplomácia eredményességét. A fiatal műszaki tehetségek támogatása az MMA állandó vállalása volt az elmúlt három évtizedben. Hasonló kiemelt szerepet játszhat az innovációk hasznosításának sokoldalú elősegítésében.

A testület tagjaként is meghívott Palkovics László miniszter köszöntőjét akadályoztatása miatt Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke tolmácsolta, aki hazánk 2021-2030 közötti K+F+I stratégiájának tervét bemutatva a tudástermelés, az ismeretek áramoltatása és az új eredmények hasznosítása terén szükséges előrelépés kulcselemeiről adott áttekintést. A közgyűlésen megválasztott Bendzsel Miklós elnök és Szöllősi-Nagy András alelnök a Mérnökakadémia technológiapolitikai és jövőtervezési szerepét, a hivatásuk megbecsültségének fontosságát emelte ki.

A jubileumhoz illeszkedve első alkalommal került átadásra a neves korábbi elnökük, Michelberger Pál emlékére az MMA által alapított Michelberger Mesterdíj, amely az eredményes mérnöki mester-tanítvány kapcsolatot hivatott pályázati kiválasztás útján elismerni. A díjakat Benedek Csaba, a SZTAKI csoportvezető kutatómérnöke dinamikus környezet gépi érzékelésére és értékelésére szolgáló eljárások kidolgozásáéért, valamint mentora, Szirányi Tamás, a BME egyetemi tanára vette át.

Gratulálunk a kitüntetett Kollégáknak! További sikeres évtizedeket kívánunk a Magyar Mérnökakadémia tagságának!

Az MMA közleménye alapján szerkesztette: Sipos László József, az Üzemeltetői Szakcsoport tagja