IV/2

2011. A Kémia Éve – Marie Curie kísérletei

A Curie-család összesen háromszor kapott Nobel-díjat. Marie Curie-nek két alkalommal is odaítélték. Először 1903-ban férjével, Pierre Curie-vel és Henri Becquerellel közösen a radioaktív sugárzás tanulmányozásáért fizikai Nobel-díjat, 1911-ben a rádium és a polónium felfedezésért, előállításáért és vegyületeinek vizsgálatáért kémiai Nobel-díjat kapott.

A nagy aktivitású leszerelési és üzemviteli hulladékok végleges elhelyezése

A paksi reaktorokra végzett számítások szerint a tartály zónához közeli szegmense erősen felaktiválódik, de a képzdő radioaktív izotópok többsége rövid felezési idejű. A számítások eredményei alapján a reaktor felaktiválódott szerkezeti elemeit tíz év pihentetés után a hőtermelés szempontjából nem kell nagy aktivitású hulladéknak tekinteni.

A RENATE atomnyaláb diagnosztika szimuláció általánosítása és alkalmazása az ITER diagnosztikai nyalábjára

A fúziós kutatások során egyik leggyakrabban használt aktív plazmadiagnosztika az atomnyaláb emissziós spektroszkópia (BES). Jelen cikk a BME NTI által ezen diagnosztika működésének modellezésére kifejlesztett RENATE szimulációs kód új, továbbfejlesztett változatát hivatott bemutatni.

Turbulencia tokamakban és tokamak körül

Ez a cikk a Magyar Nukleáris Társaság 2009-es közgylésén a Simonyi Emlékplakett díjhoz kapcsolódó előadás leírt változata. Sajnos az elmúlt egy év hektikus volt, számtalan azonnali megoldást igénylő feladattal, azért a cikk megírása váratott magára egy évet. Ez alatt a témában új fejlemények is történtek, melyeket ez az írás már tartalmaz.