XIV/1

A nukleáris üzemanyag-kazetták gyártásának technológiai lépései

Az atomerőművek jelentős szerepet játszanak a nukleáris technológia békés célú alkalmazásának előmozdításában, valamint az emberiség folyamatosan növekvő villamosenergia-igényének kielégítésében, és a villamos energia tekintetében az ellátásbiztonság megteremtésében. Manapság a nukleáris alapú villamosenergia-termelésben az egyik legnagyobb szerepet a nyomottvizes reaktorral szerelt atomerőművek kapják, melyek alapvetően uránalapú nukleáris üzemanyagot használnak.

DEMO – Az energiatermelő fúziós reaktor kihívásai

A DEMO (DEMOnstration Power Station) arra lesz hivatott, hogy demonstrálja a fúziós reaktorok olyan mértékű energiatermelő képességét, amelyet a villamos hálózaton is fel lehet használni. Azonban még nagyon sok technológiai és fizikai kihívás áll a megvalósítható fúziós erőmű útjában. A DEMO fúziós reaktor fejlesztésének jelenlegi állását, az ide vezető utat és a jövőbeni terveket szeretném bemutatni ebben a cikkben.

Módszertan a külső események kombinációja biztonságra gyakorolt hatásának értékeléséhez

A külső veszélyekkel szembeni védettség vizsgálata és a külső veszélyekre vonatkozó valószínűségi biztonsági elemzés középpontjában ez ideig elsősorban egyedi külső veszélyeztető események álltak. A magas szintű nemzeti szabályozások számos követelménye, nemzetközi ajánlások, valamint a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságai is ráirányították a figyelmet arra, hogy nukleáris létesítmények, így atomerőművek esetében szisztematikusan fel kell mérni és vizsgálni kell a külső veszélyek kombinációit.