A nukleáris üzemanyag módosításai a paksi blokkok teljesítménynövelése kapcsán

A paksi blokkok teljesítménynövelésének (TN) alapvető kérdése volt, miként tudjuk biztosítani, hogy a reaktorfizikai korlátok lényegében változatlan értéke mellett a reaktor a növelt névleges teljesítményen tudjon üzemelni. A tartalékok feltárásának több eleme is volt. Egyrészt növeltük a primerköri nyomástartás, valamint a VERONA in-core ellenőrző rendszer pontosságát, majd ennek figyelembe vételével, illetve fejlettebb matematika módszerek segítségével csökkentettük a korlátok meghatározási bizonytalanságát figyelembe vevő tartalék faktorokat. Másrészt az üzemanyag módosításával változtattuk bizonyos paraméterek értékét.
Az üzemanyag változtatása a TN kapcsán két lépésben történt. Először olyan módosítások történtek, amelyek a teljesítmény- és hőmérsékletmezőt simították. A pálcák rácsosztásának növelése a belső szubcsatornák térfogatát növelte, ezzel arányosan a felmelegedést csökkentette. A szabályzó és biztonságvédelmi (SZBV) rendszer elemei üzemanyag részének felső szekciójában megvalósított fejlesztés az axiális teljesítményeloszlást simította.
Az üzemanyag-gazdálkodás javítása a blokkok névleges teljesítménye növelésének megvalósítását követően, a második lépcsőben történt. Előre tervezett tesztprogram után olyan, magasabb dúsítású üzemanyagot vezettünk, illetve vezetünk be, amellyel az egységnyi termelt energiára eső üzemanyag-felhasználás a TN előttinél is alacsonyabb értékre kerül.
Csatolt anyag: