IV/3

Az emelt teljesítményszinten való üzemeltetés biztonsági értékelése

Jelen cikkben összefoglaljuk a teljesítménynövelés (TN) kapcsán készült üzemzavar-elemzéseket és azok eredményeit. Az egyes kiindulási eseménycsoportok szerint bemutatjuk a TN és a kapcsolódó átalakítások miatt megváltozott kezdeti paraméterek hatását az üzemzavarok lefolyására. Bemutatjuk a TN és a kapcsolódó átalakítások hatását a tervezési üzemzavar-elemzések (DBA) eredményeire, különös tekintettel a konténment viselkedésére. Röviden összefoglaljuk a TN hatását az 1. és 2. szintű PSA elemzésekre.

Új fűtőelemek bevezetéséhez, a teljesítménynövelés engedélyezéséhez szükséges számítógépes modellezés

Az utóbbi időben a VVER-440 típusú erőművek egy részében, így a Paksi Atomerőműben is végrehajtott teljesítménynövelés és ezzel párhuzamosan a gazdaságos üzemanyag-felhasználás szükségessé tette a dúsítás növelését. Ugyanakkor a tároló és szállító eszközök szubkritikusságát gadolínium-tartalmú kiégő méreg alkalmazásával biztosították, ami előnyösnek bizonyult a zónatervezés szempontjából is.

A VERONA rendszer fejlesztése az emelt teljesítményű, gadolínium tartamú kazettákkal üzemelő zónatöltetek on-line monitorozásához

A paksi atomerőmű blokkjain a közelmúltban befejeződött a teljesítménynövelési folyamat első fázisa. Mind a négy blokk emelt, 1485 MW termikus teljesítményen üzemel. Mint köztudott, a teljesítménynövelés elnyerte a 2009. évi Innovációs Nagydíjat is.

A Paksi Atomerőmű teljesítménynövelése következtében kialakuló csővezetéki rezgésállapot változás vizsgálata

A paksi atomerőmű blokkjai teljesítménynövelésének (TN) tervezésekor a csővezetéki rezgésállapot változásának vizsgálatát – a TN program részeként – az ellenőrzések sorába kellett illeszteni. Mivel a nemzetközi gyakorlatban nem találkoztunk alkalmazható megoldással, ezért a paksi szakemberek dolgozták ki az ellenőrzések módszerét.