A teljesítménynövelés megvalósítása a paksi atomerőműben

Az 1980-as évektől négy VVER-440 típusú blokkal üzemelő paksi atomerőműben a 2000-es évek elejére összetett biztonságnövelő intézkedési program fejeződött be, melynek eredményeként az erőmű a hasonló korú nyugati atomerőművek biztonsági szintjét érte el. Szekunderköri átalakítások révén jelentős hatásfok-növelést sikerült elérni, így a blokkok villamos teljesítménye 470 MW körüli lett. A nemzetközi tapasztalatok és a megvalósíthatósági tanulmány alapján az erőmű vezetése döntött a reaktorok hőteljesítményének 8 %-os növeléséről 1485 MWt-ra, mellyel a blokkok villamos teljesítménye legalább 500 MW-ra növelhető.
A teljesítménynövelés (TN) koncepciója alapján a 2002-ben létrehozott, 4,777 milliárd forintos költségvetésű TN alprojekt keretében megtörtént a TN előkészítése, elvégezték a biztonsági elemzéseket. Blokkonként végrehajtották a szükséges engedélyezéseket és átalakításokat, elvégezték a felterhelési és ellenőrzési programokat. 2009 végétől a paksi atomerőmű mindegyik blokkjának névleges villamos teljesítménye 500 MW. A négy blokk biztonságosan és megbízhatóan, a biztonsági korlátok betartásával, megfelelő tartalékokkal üzemel.
A végül 4,2 milliárd forintból megvalósított TN révén 134 MW új, szén-dioxid kibocsátástól mentes atomerőművi kapacitás létesült, alacsony fajlagos beruházási költséggel. A paksi atomerőmű a hazai villamosenergia-piac legolcsóbban termelő erőműve, segíti a klímavédelmi célok teljesítését, hozzájárul a villamos energia termelői és fogyasztói árak alacsonyabb szinten tartásához.
Csatolt anyag: