III/1

Az első ütközések az LHC-ben: a CMS Együttműködés eredményei 900 GeV és a világrekord 2,36 TeV ütközési energián

A CERN 2008-ban átadott részecskegyorsítója, az LHC 2009 decemberében produkálta az első proton-proton ütközéseket. Az ütközéseket mind az LHC-beli ún. injekciós (belövési) energián, 900 GeV-en, mind pedig a laboratóriumban eddig elért legnagyobb ütközési energián, 2,36 TeV-en sikerült megfigyelni. A CMS kísérlet a közelmúltban publikálta az első eredményeket ezen világrekord energián.

Hangszerek a „semmiből”

Öveges tanár úr érdekes és lelkesítő felvételeivel egyetemista koromban találkoztam először. Akkor kaptam kedvet az otthoni kísérletezéshez, és azóta keresem azokat a kísérleteket, melyekhez csak hétköznapi, mindenki számára hozzáférhető eszközök kellenek. A következőkben Öveges tanár úr emléke előtt tisztelegve az Öveges díjat elnyert pályázatomból mutatok be részleteket. Az említett egyszerű kísérletek megvalósításával akár kis koncertet is adhatunk diákjainkkal, mellyel igazolhatjuk, hogy a fizika tényleg körülvesz minket.

Kockázatszempontú módszerek alkalmazása az üzemeltetésben és a felügyeletben

Az Országos Atomenergia Hivatal még 2002-ben indított átfogó projektet a kockázatszempontú eljárások hatósági munkában történő meghonosítására. A projektben 2008 végéig előirányzott feladatok sikeresen teljesültek, ami megalapozta a továbblépés lehetőségét. 2008-2009 során egy újabb többéves projekt terveit dolgozták ki, amely egyúttal lehetővé tette a Paksi Atomerőmű Zrt. szakembereinek bekapcsolódását is.

Az ITER töltéscsere diagnosztikájának fejlesztése

A fúziós energiatermelés megvalósítására irányuló világméretű összefogás jelenlegi legnagyobb vállalkozása az ITER tokamak építése. Az ITER plazmaközepi töltéscsere-spektroszkópia (CXRS) diagnosztikájának építését az EU végzi KFKI RMKI és BME részvétellel. A CXRS diagnosztika arra a fizikai jelenségre épül, hogy a plazmába belőtt nagyenergiájú atomnyaláb atomfizikai folyamatokon keresztül karakterisztikus hullámhosszú fotonok keletkezését okozza.