VI/2

Energia és fenntarthatóság

Jelen cikk az MNT 2012.05.27-i közgyűlésén elhangzott előadás szerkesztett és továbbgondolt változata. Az energia és fenntarthatóság kérdését szokatlan szemszögből vizsgálja, nem feledkezve el a gazdasági fejlődés szempontjairól. Nem óhajt üdvözítő megoldást adni. A néhány meghökkentő megállapítás talán másokat is elgondolkodtat: napjaink problémája sokkal összetettebb annál, semmint hogy egy mesebeli jó tündér – más szavakkal: egy technikai csoda – megoldja azokat.

Nyomottvizes atomreaktorok fűtőelem-kötegeinek elhajlása Áttekintés

Az 1990-es évek közepén számos nyomottvizes reaktorral szerelt atomerőmű üzemeltetője számolt be a szabályozó rúdnyalábok elakadásáról azok fűtőelem-kötegbe történő beejtése során. Akkor a vizsgálatok kiderítették, hogy a jelenség fő oka a fűtőelemkötegek jelentős deformációja (oldalirányú elhajlása), amely miatt a szabályozó rudak és azok vezető csövei között a súrlódás
jelentősen megnövekszik, ezzel lassítva, vagy megakadályozva azok mozgását.

Szivattyúk szívócsonkjai felett kialakuló örvénytölcsérek numerikus vizsgálata

Elégtelen vízszint esetén örvény alakulhat ki a víz felszínén a szivattyú szívócsonkjai felett. Az örvényképződés megnövelheti a beáramlás perdületét, ill. levegő beszívását is eredményezheti, ami veszélyezteti a szivattyúk biztonságos üzemét. Könnyűvizes reaktorokban, különösen a kisnyomású zóna üzemzavari hűtővízrendszer szivattyúinál, amelyek primer hűtőközegvesztéses baleset esetén a reaktor hosszú távú hűtéséről gondoskodnak, releváns ez a probléma.

Atomerőművek földrengés utáni állapot-értékelésére szolgáló kár-indikátorok összehasonlító vizsgálata

Földrengés után egy atomerőműben tudni kell, hogy az alapvető biztonsági funkciók megvalósításához szükséges rendszerek milyen állapotban lehetnek, ez szabja meg az üzemzavar elhárítás, illetve a földrengést követően a visszaindítás feltételeit. A pusztító hatást jellemezheti a maximális vízszintes talajgyorsulás, a válaszspektrum és a különböző műszeresen mérhető intenzitás-értékek. Ezek általában szelektívek egy-egy károsodási típusra, egyesek jól korreláltathatók úgy a rengés méretével, távolságával, mint a szerkezet-típusok viselkedésével.