Sajtóközlemény a XVI. MNT Nukleáris Technikai Szimpóziumról

A Magyar Nukleáris Társaság 16. alkalommal szervezte meg szimpóziumát. A helyszín évente váltakozik Budapest és Paks között, idén november 23-24-én a budapesti Danubius Hotel Gellértben tartották. A rendezvényre több mint 200 fő regisztrált, jóval több a tavalyinál.

A magyar nyelvű konferencia elsődleges célja a hazai műszaki-tudományos eszmecsere elősegítése, egymás kölcsönös tájékoztatása a folyó szakmai tevékenységről. Fórum a hazai szakemberek, kutatók, valamint a szakma ifjabb művelői közötti kapcsolatépítésre, információ cserére. Minden nukleáris technikához kapcsolódó, érdeklődésre számot tartó eredménnyel, ismertetéssel lehetett jelentkezni, a szervezők többségüket befogadta. Főként az alábbi témakörökben vártak és kaptak előadásokat: nukleáris technikák, új generációs reaktorok, fúziós technológia, reaktorfizika, termohidraulika, nukleáris biztonság, sugárvédelem, hatósági szabályozás, üzemeltetés, szakember utánpótlás és oktatás, tájékoztatás – és végül, de nem utolsósorban az új atomerőmű blokkok létesítése.

Összesen 69 előadást hallgattak meg. Hat poszter is megjelent a poszter szekcióban. Kiemelt irányok: az új blokkok létesítésének előkészítése, az Allegro IV generációs reaktor (Visegrádi Négyek kutatóintézeteinek projektje) és a Halden reaktor projekt.

A programba ágyazva rövid közgyűlésen kapták meg az érdemesek a társasági díjakat:

A nyertesek is egy-egy előadásban bemutatták díjazott tevékenységüket, eredményeiket.

A második nap kerekasztal beszélgetésre is sor került. Az idei téma: radioaktív hulladék- és kiégett üzemanyag kezelés. Résztvevők Dr. Gadó János, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont nyugalmazott igazgatója, Dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal nyugalmazott főigazgatója és Takáts Ferenc, a TS Enercon Kft. ügyvezetője.

Bátorították az előadókat, hogy témájukat cikk formában is adják közre a Társaság interneten megjelenő színvonalas műszaki-tudományos folyóiratában, a Nukleonban.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható!